Inspiratie en voorbeelden

Tuinbakken in plaats van overwoekerde schooltuintjes

De Almeerse basisscholen De Windwijzer en De Ontdekking zijn blij met hun gezamenlijke schooltuintjes langs het water. Maar de tuintjes worden overwoekerd door het riet op de oever, en het onkruid groeit uitbundig. Er is wel een oplossing, maar die is behoorlijk duur: je kunt tuinbakken maken, die op de bestrating staan.
De oplossing wordt uitvoerbaar doordat verschillende organisaties elkaar vinden op doen waar ze goed in zijn: de gemeente zorgt voor de bestrating en stelt oude beschoeiingsplanken beschikbaar, die door mensen met een beperking, bij Weet Hoe Je Leeft tegen een flinke korting in elkaar worden gezet. Zij sponsoren ook het worteldoek voor de bakken. De lokale groenaannemer Krinkels levert de aarde voor de bakken tegen flinke korting. En tenslotte zorgt de Tomingroep voor gratis opslag van het hout en vervoer van de bakken.

Geen afval maar verf!

Weggooien is zonde! En een belasting voor het milieu. Dat geldt zeker voor verf. Producent Hemubo sponsort daarom via Mooi Zo Goed Zo al jarenlang allerlei projecten met gratis verf van hoge kwaliteit. Non-profitorganisaties kunnen daardoor tegen lage kosten hun panden en dergelijke onderhouden. Menig schoolplein, verkeersplein of hinkelbaan is daardoor al van hun verf voorzien. En actieve bewoners hebben al heel wat speelobjecten en openbare bankjes met Hemubo-verf geschilderd.

Nog meer voorbeelden

- Een notaris helpt een stichting in oprichting kosteloos met het passeren van de stichtingsakte.
- Een groothandel doneert verpakkingsmateriaal aan knutselclubs voor kinderen uit minima gezinnen.
- Een communicatie-deskundige helpt het buurtatelier met het maken van wervende flyers en geeft tips over het schrijven van persberichten.
- Een bedrijf knapt met 60 medewerkers klusjes op in een huis voor licht verstandelijk gehandicapte moeders.
- Een schildersbedrijf stelt resten verfblikken ter beschikking aan non-profit organisaties.
- Een klussenbedrijf helpt een verzorgingstehuis met het maken van een konijnenren.
- Een aannemer helpt een sportclub met het aanleggen van een betegeld terras.
- Een vereniging of stichting is op zoek naar een voorzitter. Een bedrijf stelt een werknemer in de gelegenheid deze functie te bekleden door 2 uur per week vrij te maken.
- Een bedrijf doneert alle gadgets met het oude logo aan diverse goede doelen.
- Een ondernemer stelt ruimte beschikbaar voor een vergadering van de ouderenvereniging.